пʼятницю, 14 січня 2011 р.


НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ С.О. ШВАЧКО

Наукова палітра професора С.О. Швачко охоплює різнобічні напрями сучасного мовознавства, включає сфери номінативних та комунікативних одиниць.

У царині номінативних одиниць особлива увага фокусується на питаннях становлення та функціонування кількісних слів, їх витоків та секондарних конструювань.

Натхненням для філолога слугує досвід вітчизняних та зарубіжних учених.

Рідною темою є лексико-семантичне поле кількості, його домінантні сектори – числівники, слова міри та ваги.

На багатому емпіричному матеріалі дослідниця розпізнає природу квантитативних одиниць в дистантних мовах – англійській, російській та українській.

В її працях уперше експліковане явище апроксимації, спроможність числівників номінувати приблизні кількісні оцінки на синтагматичному векторі буття.

Осмислюється феномен «спустошеності» квантитативних слів, «сплески» їх предметності – семантичні та формальні девіації.

Універсальною виявилася тенденція, за спостереженнями дослідниці, денумеральних одиниць віддзеркалювати основні віхи вихідних одиниць. Числівники вивчаються авторкою в умовах вільних та фразеологічних сполучень.

Виявлені закономірності квантитативних одиниць (на матеріалі числівників, слів міри та ваги) включатися в процеси термінологізації, детермінологізації та омовлювати поняття «багато», «мало».

Природа вторинного конструювання ідентифікується на матеріалі типових та нетипових текстів – прислів’їв, загадок, лимериків, віршів та казок.

Валоративними є авторські спостереження стосовно ізоморфних рис номінативних та комунікативних одиниць, дієвості «вічного двигуна» у руслі словотвору.

Актуальними є теми дослідження, сучасними – їх методи.

Немає коментарів: