вівторок, 18 грудня 2012 р.

САГА ПРО ЛЕКСЕМУ ОNE





Мова є знаковою системою, яка з'явилась за плином часу для задоволення комунікаційних потреб людини, як така, що включає парадигму метазнаків та є результатом когнітивного процесу. Семантизується "опе" у словнику як "єдиний", "одинокий", "неподільний". З розвитком суспільства з'являється потреба в нових словах. Мова задовольняє цю потребу як запозиченнями, так і девіаційним розвитком власних слів. Кожна "жива" мова підвласна дії "вічного двигуна".

Слова, проживаючи своє життя, як і люди, забувають дещо зі свого минулого, таким чином відбувається семантичне спустошення, генерують лакуни (забуті значення) та неологізми. Лексема "опе" посідає особливе місце в англомовній системі і емпатує інтерес у плані її функціонування. За тлумачним словником лексема "опе" експлікується алонімами: only, individual, unique, united, specified, vertain, indefinite, identical, equal. Вихідною семою "опе" була окремість, індивідуальність буття. Адгерентною є категорія винятковості.


Розрізняють позитивну конотацію (унікальність, винятковість об'єкту) (They were the lucky ones.) та негативну конотацію (об'єкт представлений в недостатній кількості, самотність, відчуженість і т.п.) (They will take him to police, I think so. Behind Crawford Market is one police station, for this area) (недостатність).

"Опе" може бути іменником, прикметником, займенником або входити до ідіоматичного сполучення.На часі є очевидним виокремлення групи квазі-іменників з групи займенників. Неозначений займенник one позначає людину чи річ безвідносно до певної людини чи речі. І займенники, і квазі-іменники можуть мати форму множини та/ або означений артикль. Єдиною відмінністю між ними є те, що квазі-іменники one/ s не є безвідносними, вони заміняють згадані вже по контексту іменники, певні предмети або істоти, які набувають означеності завдяки контексту.

One should know it perfectly well (неозначений займенник); Afghans. Rafiq, the small one, he used to run the blackmarket in books (квазі-іменник, тому що завдяки контексту, можна зрозуміти, що мова іде про певну особу). В маргінальну групу між неозначеним займенником та квазі-іменником виділяються конструкції типу "опе of".One of their companions at the table leaned close, and spoke to them.

В даному випадку "опе" не відноситься до певної особи чи групи осіб, але правосторонньою означуваною групою обмежується коло вибору можливих варіантів, тобто займенник one втрачає частково свою неозначеність.

Немає коментарів: